Dobrostojeće kompanije duguju 4,4 miliona eura poreza

Bez autora
Sep 15 2011

Dobrostojeće kompanije, koje su u prošloj godini ostvarile profit, državi na ime poreza na dobit duguju oko 4,4 miliona eura od obračunatih 36,6 miliona eura. U Crnoj Gori u prošloj godini profit je ostvarilo 7.305 pravnih lica i prijavilo oko 36,3 miliona eura poreza na dobit čija je stopa najniža u regionu i znatno ispod mnogih zemalja EU. Dug za porez na dobit iz prošle godine kompanije bi, kako je Pobjedi saopšteno iz Ministarstva ekonomije trebalo da plate do kraja septembra ove godine. Vlada je, podsjetimo, donijela uredbu kojom je omogućeno poreskim obveznicima, koji to žele, da plate porez na dobit u šest jednakim mjesečnih rata. S obzirom da je od 1. januara prošle godine ukinuta obaveza mjesečnog akontativnog plaćanja tokom fiskalne godine, za dobit koja je ostvarena u 2010. godini porez se plaćao jednokratno u 2011. godini. Zakonski rok za 2010. godinu bio je 31. mart ove godine. Iznos naplaćenog poreza u 2010. je bio oko 20 miliona eura, od čega se dio odnosi na 2009.

Dobrostojeće kompanije duguju 4,4 miliona eura porezaDobrostojeće kompanije, koje su u prošloj godini ostvarile profit, državi na ime poreza na dobit duguju oko 4,4 miliona eura od obračunatih 36,6 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

U Crnoj Gori u prošloj godini profit je ostvarilo 7.305 pravnih lica i prijavilo oko 36,3 miliona eura poreza na dobit čija je stopa najniža u regionu i znatno ispod mnogih zemalja EU.

Septembar

Dug za porez na dobit iz prošle godine kompanije bi, kako je Pobjedi saopšteno iz Ministarstva ekonomije trebalo da plate do kraja septembra ove godine. Vlada je, podsjetimo, donijela uredbu kojom je omogućeno poreskim obveznicima, koji to žele, da plate porez na dobit u šest jednakim mjesečnih rata.

- S obzirom da je od 1. januara prošle godine ukinuta obaveza mjesečnog akontativnog plaćanja tokom fiskalne godine, za dobit koja je ostvarena u 2010. godini porez se plaćao jednokratno u 2011. godini. Zakonski rok za 2010. godinu bio je 31. mart ove godine, podsjećaju iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora Pobjedi su objasnili da je iznos naplaćenog poreza u 2010. bio oko 20 miliona eura, od čega se dio odnosi na 2009.

- Preostali iznos poreza na dobit, koji se odnosi na 2010. godinu, plaćen je u 2011. Tako je u ovoj godini naplaćeno, do sada, oko 28,7 miliona eura, kazao je naš sagovornik i podsjetio da su planirani prihodi od poreza na dobit pravnih lica za ovu godinu 32,9 miliona eura.

Izvještaji

Komentarišući česte ocjene da se u Crnoj Gori naplati relativno malo ovog poreza, navodno zbog friziranih finansijskih izvještaja u Ministarstvu podsjećaju da je osnov za utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica bilans uspjeha, koji je sastavljan u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo, odnosno u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

- Računovodstveni finansijski rezultat iz bilansa uspjeha se koriguje u poreske svrhe, shodno Zakonu o porezu na dobit pravnih lica u smislu (ne)priznavanja određenih rashoda i prihoda u svrhe utvrđivanja oporezive dobiti - istakli su u Ministarstvu.

Da bi se pojednostavila procedura i poboljšalo finansijsko izvještavanje, Skupština Crne Gore je nedavno usvojila prijedlog Ministarstva finansija za izmjenu seta zakona, koji podrazumijevaju da se finansijski izvještaji dostavljaju Poreskoj upravi. To podrazumijeva prenošenje ovlašćenja kontrole kvaliteta finansijskih izvještaja na Poresku upravu.

- U posljednjih nekoliko godina, evidentno je da je unaprijeđeno finansijsko izvještavanje zato što finansijske izvještaje pravnih lica koriste banke kod odobravanja kredita, zatim poslovni partneri kod donošenja odluka za poslovne aranžmane... Smatramo da će nova zakonska rješenja, kao i bolja poslovna kultura, dodatno unaprijediti kvalitet finansijskog izvještavanja - ocijenili su iz Ministarstva. Oni su podsjetili da podaci pokazuju da je nivo prihoda od poreza na dobit, i u godinama ekonomske krize, bio stabilan.

Stabilnost

Od 2005. do 2010. godine, kažu u Ministarstvu, ukupno je obračunato 205, a naplaćeno 212 miliona eura ovog poreza.

- I u narednim godinama očekujemo isti, stabilan trend - kažu u finansijama dodajući da prihodi od poreza na dobit pravnih lica generalno rastu, sa najvišim ostvarenjima u godinama ekonomskog buma u Crnoj Gori.

Do 2005. godine u primjeni je bio sistem progresivnih stopa - 15 odsto na ostvarenu dobit do 100.000 eura, a ukoliko je iznos dobiti bio više od 100.000 eura, porez se plaćao po sistemu 15.000 eura plus 20 odsto na iznos dobiti iznad 100.000 eura. Na osnovu takvog sistema oporezivanja, godišnji prihod od poreza na dobit u 2003. i 2004. godini bio je na nivou između 13 i 16 miliona eura. Novi sistem oporezivanja sa jedinstvenom poreskom stopom od devet odsto je u primjeni od 1. januara 2005. godine.

- Zbog različite tehnologije plaćanja poreza na dobit (akontativno, jednokratno ili u ratama), podaci su uporedivi na obračunskoj osnovi, odnosno uporedivi su samo iznosi koje su poreski obveznici iskazali u prijavama - ističu u Ministarstvu.

Ne planira se povećanja stope

Vlada ne planira povećanje stope poreza na dobit, kazali su Pobjedi u Ministarstvu finansija.

- Opredjeljenje Ministarstva finansija je konkurentan poreski sistem koji, između ostalog, podrazumijeva i konkurentne poreske stope. Zato ne planiramo povećanje stope poreza na dobit. U narednom periodu prioritet će biti dodatno unapređenje poreskog sistema u dijelu kvalitetnije usluge poreskim obveznicima, što će podrazumijevati efikasniji i jefitniji sistem za poreske obveznike i za administraciju, saopštili su iz finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik